SmartSort Company

5 korzyści z zastosowania maszyn do sortowania optycznego w przemyśle spożywczym

img
img
Branża spożywcza jest niezwykle wymagająca – klienci oczekują doskonałych produktów, a producent musi regularnie spełniać rygorystyczne wymagania. Aby utrzymać zarówno jakość, jak i wydajność produkcji, wiele firm z branży spożywczej stosuje nowoczesne sortowniki optyczne, dzięki którym możliwa jest identyfikacja obcych materiałów i wad produktów. Przedstawiamy 5 najważniejszych korzyści ze stosowania sortowników optycznych w branży spożywczej.

Utrzymanie stałej jakości produktów to wyzwanie, z jakim zmagają się wszystkie przedsiębiorstwa z branży spożywczej. Jeden błąd może skutkować utratą klientów i renomy, dlatego warto zabezpieczyć swój biznes i zadbać o powtarzalność produkcji. Niezawodnym rozwiązaniem są sortowniki optyczne, które szybko i efektywnie oddzielają produkty wartościowe od odpadów. Maszyny do sortowania optycznego wykorzystują nowoczesne technologie wizualne, które umożliwiają precyzyjne wykrywanie defektów, takich jak wady koloru, kształtu, rozmiaru czy obecność zanieczyszczeń.

Wysokiej jakości sortowniki optyczne:

  • są wyposażone w system wizyjny z kolorowymi kamerami, które umożliwiają wykrycie najdrobniejszych wad kolorystycznych,

  • zawierają kamery bliskiej podczerwieni, które pozwalają rozdzielać materiały o znacząco odmiennych właściwościach fizycznych (np. organiczne od nieorganicznych) oraz dowolne gatunki nasion i różne typy tworzyw sztucznych,

  • są zdolne do wykrywania wad materiału lub zanieczyszczeń niewidzialnych dla ludzkiego oka,

  • pozwalają osiągać niemal 100% czystość asortymentów łącznie z oddzieleniem ciał obcych nieróżniących się kolorem od dobrego asortymentu, dzięki czemu możliwe jest zniesienie ograniczeń związanych z zastosowaniem materiałów sypkich,

  • można dopasować do konkretnej gałęzi przemysłu – np. sortowanie soli, piasku kwarcowego, lekkich nasion, minerałów, owoców czy orzechów.

Zwiększona wydajność produkcji

Ręczne sortowanie produktów spożywczych jest czasochłonne, nie mówiąc już o tym, że ludzkie oko nie jest w stanie dojrzeć niektórych defektów. Maszyna do sortowania optycznego szybko i precyzyjnie przetwarza ogromne ilości produktów, dzięki czemu możliwe jest zwiększenie wydajności produkcji i szybsze dostarczanie wysokiej jakości towarów do klientów.

Przykładowo sortownik optyczny SmartSort typu V umożliwia sortowanie na skalę przemysłową najdrobniejszych produktów, nawet poniżej 1 mm, a sortownik optyczny SmartSort typu LK doskonale sprawdza się w pracy z cięższym asortymentem do 80 mm średnicy. Szeroki wybór sortowników optycznych pozwala dopasować maszynę do konkretnego biznesu.

Oszczędność kosztów

Nowoczesny sortownik optyczny dla branży spożywczej to inwestycja, która szybko się zwraca. Przede wszystkim oszczędzasz na konieczności zatrudniania dużej liczby pracowników, którzy musieliby ręcznie sortować asortyment – zatrudniasz wyłącznie operatorów maszyn, których liczba jest znacznie mniejsza niż w przypadku przedsiębiorstw decydujących się na sortowanie ręczne.

Nie musisz też się martwić o błędy ludzkie czy zanieczyszczenie produktów materiałem biologicznym pochodzącym od pracowników, gdyż maszyna do sortowania optycznego została stworzona tak, by zapewnić powtarzalność i sterylność produkcji w dowolnych warunkach – np. sortownik optyczny SmartSort typu LY sprawdza się w produkcji mrożonek i innych asortymentów spożywczych podlegających specjalnemu rygorowi higieny.

Wysoka wydajność i precyzja sortowania sprawiają też, że do klienta trafia pełnowartościowy produkt, dzięki czemu nie ryzykujesz kosztownej utraty zaufania i renomy oraz redukujesz koszty reklamacji i zwrotów. Sortownik optyczny pozwala również minimalizować straty materiałowe dzięki oddzielaniu produktów wadliwych, zanieczyszczonych i niskiej jakości od tych pełnowartościowych.

Zgodność z regulacjami i standardami

Aby zapewnić konsumentom bezpieczeństwo, producenci żywności muszą działać zgodnie z wieloma restrykcyjnymi wymaganiami, takimi jak choćby:

  • HACCP (System Analizy Kontroli i Krytyczne Punkty Kontroli) – system zapewniający bezpieczeństwo żywności przez identyfikowanie i oszacowanie skali zagrożeń.

  • GMP (Dobra Praktyka Produkcyjna) – procedury związane z przyjmowaniem surowców do produkcji, przechowywaniem, obróbką wstępną i główną, transportem wewnętrznym i zewnętrznym oraz dystrybucją produktów,

  • IFS – międzynarodowy standard bezpieczeństwa żywności uznawany w całej Europie Zachodniej (z wyjątkiem Wielkiej Brytanii),

  • FSSC 22000 – system oparty na normie ISO służący do audytowania i certyfikacji bezpieczeństwa żywności dla organizacji w łańcuchu dostaw żywności.

Maszyny do sortowania optycznego ułatwiają utrzymanie higieny i bezpieczeństwa zakładu produkującego żywność między innymi poprzez eliminację produktów nienadających się do spożycia. Jeśli na rynek trafi towar niezgodny z obowiązującymi regulacjami, zostanie on wycofany ze sprzedaży, a producent poniesie związane z tym koszty. Sortownik optyczny jest więc nie tylko sposobem na zwiększenie powtarzalności i wydajności produkcji, lecz również swego rodzaju zabezpieczeniem dla przedsiębiorcy.

Redukcja marnowania żywności

Marnowanie żywności to problem, który dotyczy nie tylko konsumentów, lecz również producentów. Precyzyjne sortowanie pozwala wykryć defekty niewidzialne dla ludzkiego oka, co zapobiega trafieniu niskiej jakości asortymentu na rynek. Dzięki oddzielaniu produktów wadliwych od pełnowartościowych istnieje możliwość optymalnego wykorzystania surowców – te o niskiej jakości mogą być przekazane do innych celów (np. o niższym standardzie lub celów niespożywczych), a te wartościowe mogą bezpiecznie trafić do konsumenta. Dzięki sortownikom optycznym spełnianie restrykcyjnych norm i wymagań jest znacznie łatwiejsze, co zmniejsza ryzyko odrzucenia partii produktów niezgodnych z regulacjami, a także ogranicza problem marnowania żywności w Polsce i na świecie.