X-ray do sypkich produktów spożywczych


Systemy kontroli rentgenowskiej przeznaczone do produktów masowych, takich jak orzechy, nasiona, warzywa, owoce, słodycze czy słone przekąski znajdują coraz szersze zastosowanie na liniach produkcji spożywczej. W połączeniu ze zintegrowanymi systemami odrzutu systemy x-ray umiejscowione są zarówno przed urządzeniami do pakowania jak i przed fragmentami linii technologicznych, na których produkty sypkie są czy to mieszane czy poddawane obróbce termicznej lub dowolnego innego rodzaju, w pierwszym przypadku optymalizacji podlegają koszty obróbki materiału, w drugim przetwórca unika kosztów pakowania wadliwego produktu lub rozpakowywania go i zawracania.

Kontrola rentgenowska produktów sypkich przed zapakowaniem stanowi najbardziej wydajną metodę kontroli dla tego typu produktu. Wynika to z możliwości rozłożenia produktu niezapakowanego na taśmie przenośnikowej w sposób ciągły i jednorodny, a jednocześnie inspekcji poddawana jest warstwa cieńsza, niż gdyby produkt znajdował się w opakowaniu, dzięki czemu wykrywalność jest znacznie zwiększona. Systemy odrzutu, jakie są integrowane w przypadku kontroli rentgenowskiej produktów sypkich również sprawiają także, że odrzucana jest mniejsza porcja produktu, gdyż są rozłożone segmentowo na szerokości taśmy przenosnikowej.