X-ray do produktów w rurociągach


Produkty w rurociągach, a więc płynne lub półpłynne oraz zawiesiny często ze względu na specyficzną lub nierównomierną konsystencję często nie mogą być poddane przesiewaniu lub odcedzaniu celem usunięcia ciał obcych. Jako rozwiązanie tego problemu opracowane zostały systemy kontroli rentgenowskiej w rurociągach. Pozwalają one wykryć i usunąć zanieczyszczenia metalem, szkłem, gęstym plastikiem, kośćmi i innymi substancjami stałymi o dużej gęstości z mięsa mielonego, przecierów, dżemów, sosów, jogurtów i z wielu innych produktów transportowanych przy użyciu pomp.

Kontrola rentgenowska tego typu substancji w rurociągach nie tylko zwiększa bezpieczeństwo żywności produktu końcowego i ryzyko jego reklamacji, co jest wartością samą w sobie, ale także zmniejsza koszty producenta dzięki temu, że na kolejne etapy obróbki, zwiększające wartość produktu trafiają substancje już oczyszczone. Z tego powodu, o ile instalacja systemu x-ray jest wskazana na każdym krytycznym etapie procesu przetwórczego, to szczególnie opłacalnym jest zastosowanie go na początku linii produkcyjnej, dzięki czemu odrzutowi podlegają produkty przed dalszym przetworzeniem.