Kontrolka produktów jednostkowych bez opakowań znajduje zastosowanie szczególnie w przypadku porcji mięs, drobiu i ryb w postaci filetów oraz wyrobów piekarniczo-cukierniczych. Zastosowanie systemu x-ray na wejściu do zakładu pozwala natychmiast usunąć wadliwy produkt, a przy tym od razu zidentyfikować dostawcę. Oprócz tego usunięcie wadliwego produktu na tym etapie pozwala zaoszczędzić na jego obróbce lub uchronić maszyny przetwórcze przed uszkodzeniem wynikającym z obecności twardszych ciał obcych.
Systemy inspekcji rentgenowskiej zapewniają więc nie tylko bezpieczeństwo żywności dla końcowego konsumenta, a tym samym dobre imię marki producenta, ale chronią także przed uszkodzeniami i wynikającymi z nich przestojami całą instalację. Możliwość usunięcia ciał obcych w postaci kamieni, szkła czy elementów metalowych lub nawet plastikowych jest więc istotna nie tylko dla zapakowanego artykułu spożywczego, ale we w pełni zoptymalizowanej instalacji powinna być stosowana w każdym krytycznym punkcie procesu przetwórczego. Oprócz tego analogiczne do kontroli wypełnienia opakowania produkty jednostkowe można badać pod kątem wymagań co do kształtu i rozmiaru w tym obecności lub braku pustek np. ilości i rozkładu dziur w serach starzejących.